Tips for Bryllupet

(se også link øverst til «Før Dåpsdagen» med gode tips
– link til små andakter under ‘Søndagsord’
– og link til Bokliste, salg av hundrevis av bøker !


Gode råd til brudepar


av Øyvind Hartberg

 

Det er mange som gruer seg til stort kirkebryllup, og utsetter stadig giftermålet. At det trengs bra med penger for å avvikle feiringen, blir også et problem for mange.

Første råd må da være: ta imot all hjelp dere kan få. Vil foreldre eller andre bidra økonomisk, så ta imot. Og ofte fins det venner som kan bidra med deler av serveringen så den blir rimeligere. Og når det gjelder selve vielsen, så bare slapp av, det er presten som skal sørge for at alt går greit for seg, dere kan bare følge prestens anvisninger underveis.

 

Først selve vielsen. Besøk kirkekontoret i god tid, gjerne et halvt år før bryllupet, og få de nødvendige informasjoner. Det er bare noen få kirker i landet som har ventelister på bruk av kirken på de mest populære bryllupsdatoer, i de fleste menigheter skulle det ikke være noe problem å få den dagen man ønsker til vielsen.

Det kan være lurt å velge et tidspunkt for vielsen som er forholdsvis tidlig på dagen, kl.12, 13 eller 14, så får man god tid til å samles etterpå. Samtalen med presten foregår som regel 1-2 uker før vielsen, men vær ikke redd for å spørre om en samtale lenger tid i forvegen hvis dere har mye praktisk å spørre om.

Papirene for ¨Prøving av ekteskapsvilkår’ skal til Skattekontoret (tidligere Folkeregisteret), og de bør ha dem ferdig utfylt minst en måned før bryllupet. Husk å skrive Kirkekontorets adresse på skjemaet slik at papirene blir returnert dit.

Her er to nettsider som gir informasjon om lover og regler som gjelder for prøving av ekteskapsvilkår og inngåelse av ekteskap, og mulighet for å hente ut skjemaene:

http://www.signform.no/dss/statlige-blanketter?view=form&id=937    trykk på pdf-fil

http://www.lovdata.no/all/nl-19910704-047.html

 

De som skriver under på papirene som forlovere, skal bare bekrefte at brudefolkenes opplysninger er riktige, og behøver ikke være de samme som sitter sammen med brudeparet under vielsen og regnes som de egentlige forloverne. Men husk å nevne dette evt. for presten. Om ønskelig kan godt bruden ha mannlig forlover, evt brudgommen ha kvinnelig forlover, f. eks søsken.

Samtalen med presten er ikke et forhør for å få vite om dere er skikket til å gifte dere! Det er en gjennomgang av vielsen slik at dere skal bli kjent med liturgien, og med de praktiske tingene, og hjelp til å finne gode salmer som kan synges under vielsen (se nedenfor).

Bruden kan følges inn i kirken av far eller f.eks. en bror eller onkel, eller brudefolkene går inn sammen. I noen kirker har det  vært tradisjon at brudeparet sitter på stoler med ryggen mot forsamlingen. Det kan jo skjerme brudefolket gjennom vielsen hvis de er ekstra nervøse, men jeg syns nok det er en dårlig løsning, og jeg anbefaler at de sitter i koret på hver sin side vendt mot hverandre, slik at både presten og gjestene og brudefolket har kontakt med alle.

 

Presten gir hele tiden tegn til når man skal reise seg og når en skal komme fram. I papirene en får fra kirken på forhånd, vil en se at det er to alternativer for svarene som skal avgis foran alteret. Enten bare ”Ja” to ganger, eller en lengre gjentagelse av spørsmålene, slik:

Liturg: Jeg tar deg (navnet nevnes) til min ektefelle.
B gjentar: Jeg tar deg (navnet nevnes) til min ektefelle.
Liturg: Jeg vil elske og ære deg
B: Jeg vil elske og ære deg
Liturg: og bli trofast hos deg i gode og onde dager
B: og bli trofast hos deg i gode og onde dager
Liturg: inntil døden skiller oss.
B: inntil døden skiller oss.

 

Denne varianten kjenner vi igjen fra engelsk vielse som vi har sett på TV. Det kan være lurt å smake litt på denne muligheten, for jeg tror det gir en god følelse å få være med såpass aktivt når selve ekteskapsinngåelsen foregår, så det ikke går ’for fort’ forbi.

Det er også gitt flere anledninger nå til at andre personer i brudefølget bidrar med lesning av Bibel-tekster, eller diktlesning, solosang, andre musikalske innslag, eller lystenning. Det er også greit å ta video-opptak av hele vielsen, bare husk å nevne det for presten, og avtal evt hvilke regler de bruker for fotografering under vielsen. Iallfall kan det være lurt for brudeparet å bli stående en stund før de begynner å gå ned midtgangen etter vielsen, slik at det kan bli tatt gode bilder mens de står der.

 

Etter vielsen kan det være lurt å beregne god tid før selve selskapet, og få litt pusterom før feiringen. Det er jo ikke nødvendig med de helt store middager, en enkel varmrett pluss kaffe og kaker gir rikelig anledning til både taler og sanger og hyggelig samvær. Alle vil forstå at det kan være godt for brudeparet å ikke bli for lenge utover kvelden og natten i forsamlingen, det er vel fortjent å få trekke seg tilbake og få ro for seg selv før det blir for seint. Og skulle noen lese dette som har tenkt å finne på skøyerstreker for å ødelegge bryllupsnatten for brudeparet ved å finne ut hvor de skal overnatte, og legge ’overraskelser’ i rommet, så ber jeg dere pent om å la det være!

 

 

Så var det musikk og salmer. På denne linken finner dere masse gode forslag, samt andre gode råd til brudepar (og en blå link til selve liturgien for vigsel): http://www.orkdalsmenighetene.no/vigsel/index.htm

 

 En ny bryllupssalme som er lett å synge, på melodien ”Amazing Graze”, følger her:

 

O nåde stor og underfull

som førte oss til Gud

og lar oss nå

i glede stå

som brudgom og som brud

 

Hans løfter er i tusentall

velsignelser Han gir

Han lar oss stå

i glede nå

Hans kjærlighet forblir

 

Vårt sinn er løftet opp mot Ham

som ga oss først sitt Ja

Han lar oss stå

i glede nå

All ære skal Han ha

 

 

Mange har blitt glad i salmen Fylt av glede over livets under som brukes ofte i barnedåp. Her er melodien brukt til å lage en tekst som egner seg til vielser:

 

Fylt av glede foran Herrens alter

kommer vi til Ham som ga oss livet

:/: Han er kjærlighetens gode giver :/:

 

Fylt av undring foran Herrens alter

kommer vi til ham som gir oss framtid

:/: Han har lovt å være med oss alltid :/:

 

Fylt av takk her foran Herrens alter

kommer vi og gir vårt Ja i sammen

:/: Herren svarer glad sitt trygge Amen :/:

 

Fylt av trygghet går vi ut i dagen

kommer tunge dager, er Han med oss

:/: Herrens øyne vil jo alltid se oss :/:

 

 

 

LYKKE TIL.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *